Sonntag, 7. Juni 2020

Virágfestészet / virágfestészetem

Imádom a virágokat és a virágcsendéleteket. Èrdekel a müfaj történeti fejlödése is tehát a virág megjelenitése a müvészetben. Nagyon izgalmas a történeti korszakokat végigszemlélni, csodálatos élményt nyúj a rengeteg, szebbnél szebb szinpompa! Sokat foglalkozom történeti irásokkal, melyek a virágfestészetet témázzák. Biztos vagyok benne, hogy a rengeteg impulzus, erö, energia, látvány és esztétikai élmény, amit az évek során a müfajról összegyüjtöttem,  késztett arra, hogy ne csak elméletben, történeti sikon foglalkozzak a virágfestészettel hanem a gyakorlatban is. 

A virágcsendélet a müvészettörténet egyik legrégebbi festészeti müfaja. A történeti fejlödés során 
nagyon sok verzióban jelenik meg. Kezdetben, az ókori egyiptomi és antik görög freskókon elsósorban vázás diszitöelem és áldozati ajándék a virág. Az antik római pompeji freskókon is követhetö ez a tendencia: a virág egy isteni áldozati ajándék és kisérö diszitöelem tehát nem önálló forma. A "Virágszedö lány"  cimü pompeji freskórészleten jól láthatjuk hogy a Vezúv lábánál sétáló lány áll az alkotas középpontban és nem a növény. Röviden, az ókorban a virág még nem képez önálló témát, tehát nem beszélhetünk csendéletröl. 
Késöbb, a középkorban a bibliai, mitológiai is kisérö elemek melyek szimbólikus tartalommal vannak megtöltve. Még itt Sem beszélhetünk önálló képi müfajról. A barokk korban, különösen a holland barokkban kezd kibontakozni az önálló virágcsendélet. Nagyon sok verzíóban megtalálhatjuk a virágot, rengeteg féle tipust felfedezthetünk csokorba kötve, gyümölccsel, állatokkal, bogarakkal, lepkékkel, a kertben kövázában, bent a szobában asztalon stb. A további korszakokban a fantáziának nem volt határa és mai napig igy van ez :) 

Imádok kisérletezni a virágok képi megjelenitésével akril technikával, különbözö perspektivákból, szinpalettával, felépitéssel. Keresem a virágok formai visszaadásának lehetöségeit, úgy ahogyan hozzám a legközelebb áll és ez a Cézanne-féle geometrikus megközelítés. Ezek az aspektusok foglalkoztatnak jelenleg a leginkább. 


      







  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen